“FIRST je rođen prije četrdeset pet godina pojavom legendarnog FIRSTa 30, a mi slavimo ovu priliku ove godine dva puta s najavom novog FIRSTa 36 u siječnju i dolaskom FIRSTa 44 danas, finalizirajući obnovu standarda First linije koja je ponovno rođena i kompletirana”, kaže Yann Masselot, glavni direktor BENETEAU-a. "First 44 spada među uspješne BENETEAU modele i prethodnike od 40' do 45' popust legendarnog FIRSTa 40.7, 45f5 ili novijih FIRST 40 i 45."

Danas, FIRST 44 utjelovljuje prirodnu vezu između FIRST 36 i FIRST 53, jednako rafinirajući i redefinirajući performanse, eleganciju i udobnost - novo Biscontini/Argento projekt koji nudi jedrilicu bez kompromisa. First 44 je atraktivna jedrilica izvanrednog dizajna, koja kroz svoju izvedbu i kvalitetu izrade nudi doživljaj plovidbe koje nema konkurenciju.

 

Glavne točke:

- FIRST 44 predstavljen u dvije moguće varijante, FIRST 44 i FIRST 44 PERFORMANCE, s različitim planom palube i opcijama za kobilicu i jarbol.

- Nudi pojednostavljen raspored interijera koji je moderan i osvijetljen, s mješavinom bijelih lakiranih površina, drva i modernih tekstila.

- First 44 je izrađen i dovršen u posebnoj radionici kao rezultat i spoj struke, znanja i iskustva Beneteau grupe i inženjera. 

S novim FIRSTom 44, BENETEAU najbolje definira izraza "cruiser/racer": elegantna i udobna jedrilica koja pruža užitak pod jedrima.U skladu sa znanstvenim pristupom temeljen na svom radu na regatama America's Cup, Roberto Biscontini je prošao kroz nekoliko revizija i poboljšanja kako bi konačno isporučio moćan i dobro uravnotežen trup, koji je u kombinaciji s velikim planom jedrenja pruža performance i dinamičnost u svim uvjetima.

 

Dvije verzije dizajna

FIRST 44 zamišljen je s dva rasporeda palube kako bi se prilagodila svim potrebama i željama skipera.Verzija FIRST 44 ističe se udobnim kokpitom, u kojem se široke bočne palube spajaju prema lijepom stolu u kokpitu. Četiri vinča, fiksni središnji blok za škotu i jarbol koji je postavljen dalje povećavaju potencijal njezinog modernog plana jedrenja, s velikim glavnim jedrom i prednjim jedrima respektiablnih veličina. S namjerom da ozbiljne performanse učini još pristupačnijim,

BENETEAU je iskoristio iskustvo stečeno s Figaro 2 i balastnim sustavima kako bi isporučio ovu tehnologiju i vlasnicima FIRST 44; dvostruki balastni spremnici od 300l (80 US Gal), koji se električno aktiviraju iz kokpita, nude mogućnost postizanja punog potencijala broda sa smanjenom posadom. 

Na FIRSTu 44 PERFORMANCE je ergonomija palube proučavana je i razvijana imajući na umu regate s punom posadom. Oprema i sustavi potpuno su prilagođeni regatama, među kojima treba spomenuti protu-klizne površine koje zamjenjuju tikovinu u kokpitu, šest dobro postavljenih vinčeva i konvencionalni klizačem glavnog jedra. Oprema i postavka jedara uključuju pramčani baštun od 1,5 m, hidraulične krmene sarče, snažan ''in-hauler'' mehanizam te kombinaciju kobilice/jarbola koja će zadovoljiti najzahtjevnije skipere i posade.

 

Visoki standard unutrašnjost

FIRST 44 je prepoznatljivi projekt sa stilom Lorenza Argenta, specifičnim spojem elegancije i modernosti. Raspored s tri kabine i dvije kupaonice skup je kvalitetnih materijala s visokim standardnom završne obrade. U salonu se nalazi stol za 6 osoba smješten nasuprot kauča i navigacijskog stola; pozicioniranje stola u odnosu na jarbola olakšava kretanje između kuhinje i vlasničke kabine, čime se naglašava osjećaj prostora.Ovaj raspored je poboljšan vrhunskom izradom, profinjenom kombinacijom bijelih lakiranih površina, oblikovanog drva, dodira neizravnog osvjetljenja i velikog izbora luksuznih tekstila.

 

Stručnost kao glavna vodilja

Projektivan i sastavljen u posebno namjanjenoj radionici, FIRST 44 je u potpunosti iskoristio BENETEAU-ovu stručnost. Ravnajući se prema zahtjevnih vlasnika za Offshore jedrenje i regate, FIRST-ovi su uvijek rezultat ozbiljnog i preciznog procesa razvoja i usavršavanja. Inženjering za FIRST 44 povjeren je tvrtki Mer Forte, dobro poznatoj po svom radu na vrhunskim regatnim plovilima za Blue Water, uključujući proslavljeni Figaro BENETEAU 3.Rezultat je jedrilica izrađene u cijelost u infuziji na kojoj je raspodjela težine ključni faktor. FIRST 44 PERFORMANCE je 500Kg lakši od FIRSTa 44, a njegov raspored palube rezultat je višesmjerne suradnje u kojoj su sudjelovali Roberto Biscontini, Lorenzo Argento, Hughes Destremau (North Sails), Michel Sacaze (Harken), William Thomas (Sparcraft) i projektni tim BENETEAUa.

Roberto Biscontini (naval architect)

“Cilj cijelog tima iza FIRSTa 44 bio je poboljšati i unaprijediti koncept Performance Cruisera, što nije bio jednostavan pothvat jer se arhitektura ovih brodova oslanja na mnoge kontradiktorne zahtjeve. Pokušali smo pronaći pravu ravnotežu između udobnosti krstarenja, performansi i sigurnosti te smo prilično zadovoljni konačnim rezultatom. Novi FIRST 44 dijeli stil i eleganciju s FIRSTom 53, a sličan je u organizaciji prostora i volumena; ipak, određeni elementi i karakteristike njezina dizajna vode je korak dalje u njezinoj potrazi za performansama“.

 

Lorenzo Argento (dizajner)

“Želim iskreno čestitati Robertu na uspješnom kreiranju ove kombinacije trup/jarbol/oprema, koja nam daje iznimno ugodnu i učinkovitu jedrilicu na moru. Na našoj razini pokušali smo reproducirati ovu fluidnost i ovaj duh kroz dizajn palube i unutarnjosti, maksimizirajući korištenje volumena i minimizirajući utjecaj bilo kojeg ograničenja na koje smo naišli. Na primjer, položaj jarbola imao je velik utjecaj na način uređenja interijera, a mi smo uspjeli izraditi praktično i skladno rješenje za prostor stol-kuhinja-sofa.”». 

FIRST 44 je prvi put bio izložen tijekom Cannes Yacht Festivala u Rujnu 2022., očekujemo naš prvi FIRST 44 u svibnju 2023. u Hrvatskoj, dostupan za najam i opremljen karbonskim jarbolom.

 

Izvor www.sail-world.com COPY RIGHT